مالتیز سگی کوچولو و سفید و بامزه است و نگهداری از اون تجربهای بسیار لذتبخشه. اما نباید فراموش کنیم که سگ مالتیز هم یه سگه و نیاز به آموزش و تربیت داره تا مودب و خوشرفتار باشه. مالیتزهای سگهای حساسی هستن و در تربیت اونا باید نکات خاصی رو مدنظر داشته باشید تا سگ کوچولوتون به حرفتون گوش کنه. به همین دلیل در این مطلب قصد داریم در مورد راهنمای کامل تربیت سگ مالتیز و نکات مهم آموزشی این نژاد سگ با شما صحبت کنیم. با ما در ادامه همراه باشید.
ویژگیهای شخصیتی نژاد مالتیز
به طور کلی اصول تربیت تمام سگها شبیه به همه؛ اما در مورد هر نژاد سگ باید به ویژگیهای نژادی و شخصیتی اونا هم توجه بشه. مالتیزها سگهای عروسکی و حساسی هستن و به هیچ وجه نباید سر اونا داد زد یا تنبیهشون کرد.
براساس سایت معتبر کنل کلاب AKC، مالتیزها جزء محبوبترین سگهای عروسکی هستن. اونا فوقالعاده پرانرژی، بازیگوش و مهربان هستن و با همه (بچهها، سگها و سایر حیوانات) رابطه خوبی دارن.
این سگها حتی در بزرگسالی هم شیطنت کودکانه خودشون رو حفظ میکنن و با رفتارهای بامزهشون دل هر آدمی رو میبرن. یکی دیگه از مزیتهای مالتیز اینه که در مقایسه با سایر سگ های عروسکی مستعدِ ابتلا به بیماریهای نژادی کمتری هستن.
راهنمای تربیت سگ مالتیز عروسکی
آیا تربیت سگ مالتیز کار سختیه؟
مالتیزها برای همدم بودن و زندگی کردن با ما آدما به وجود اومدن و به همین دلیل تربیت اونا کار چندان سختی نیست؛ هرچند نکات مهمی در تربیت سگ مالتیز وجود داره که برای نتیجه بهتر باید اونا رو رعایت کنید.
این سگهای عروسکی فوقالعاده باهوش و خوش اخلاق هستن و به همین دلیل در فهمیدن منظورِ شما مشکل چندانی نخواهند داشت.
اما برای کسی که تجربه زیادی در تربیت سگ نداره و برای اولین بار یه سگ مالتیز کوچولو به خونه آورده مقوله آموزش و تربیت خیلی پیچیده و سخت به نظر میاد.
یکی از نکات مهم در تربیت سگ مالتیز توجه به «سندرم سگهای کوچک» هست که در اکثر نژادهای عروسکی و کوچک دیده میشه.
حالا این سندرم یعنی چی؟
یعنی مالتیز کوچولوی شما خودش رو خیلی بزرگتر از چیزی که واقعا هست تصور میکنه و به همین دلیل ممکنه بخواد با یه سگ خیلی بزرگ درگیر بشه یا بهش پارس کنه و انتظار داشته باشه اون سگ غول پیکر ازش بترسه!
به همین دلیل موقع پیادهروی و وقتی بیرون هستید حتما باید مراقبت مالتیزتون باشید تا یه موقع بلایی سر خودش نیاره و با اجتماعی کردن در تولگی اونو به سگی خوش رفتار و مودب تبدیل کنیم.
نکات مهم در تربیت سگ مالتیز
مالتیزها سگهایی حساس هستن و باید با صبر و مهربانی و پشتکار اونا رو تربیت کرد. داد زدن و تنبیه کردن تاثیر بسیار بدی روی روحیه مالتیز میذاره و بدتر اونو به سگی لجباز تبدیل میکنه.
اولین قدم در تربیت مالتیز ایجاد رابطه عاطفی قوی با سگتونه. مالتیزها خیلی اجتماعی و عاطفی هستن و به ارتباط با صاحبشون و دیگر اعضای خانواده «نیاز» دارن. پس اگه میخواید سگتون به حرفتون گوش کنه اول محبت و اعتمادش رو جلب کنید.
مالتیزها سگهای عروسکی و خیلی کوچکی هستن و ما آدما از نظرشون موجوداتی غول پیکر هستیم! حالا تصور کنید اگه سر مالتیزتون داد بزنید یا کتکش بزنید چه وحشت و ترسی تو دلش میافته و دچار استرس و اضطراب زیادی میشه!
اگه میخواید جلوی یه کار سگتون رو بگیرید یا بهش بفهمونید که کارش اشتباهه کافیه با لحن جدی و آروم (نه با صدای بلند) بگید: نه! مطمئن باشید مالتیز منظورتونو میفهمه.
استمرار در تمرینها یکی از مهمترین نکات در تربیت این نژاده. جلسات تمرین باید کوتاه باشه (۵-۱۵ دقیقه) تا توله سگ مالتیز خسته و کلافه نشه. اما همین جلسات رو میتونید روزی ۲-۳ بار تکرار کنید.
در تربیت مالتیزها تشویقی رو فراموش نکنید. هربار که مالتیزتون کار خوب و درستی انجام داد با دادن خوراکی تشویقی بهش بفهمونید که این کارش رو تایید میکنید.
«تایید مثبت» بهترین روش برای تربیت مالتیز
مالتیزها روحیه حساسی دارن و زود دچار استرس و اضطراب میشن، بنابراین نباید هیچ وقت سرشون داد زد یا به خاطر کار اشتباه تنبیه بدنیشون کرد.
بهترین و موثرترین روش برای تربیت مالتیز استفاده از شیوه تایید مثبته.
یعنی به جای اینکه وقتی کار اشتباهی کرد دعوا و تنبیهش کنید هربار که کار خوب و درستی انجام داد تشویق و تاییدش کنید و بهش خوراکی تشویقی خوشمزه بدید. به این ترتیب سگ رو به انجام اون کار تشویق و ترغیب میکنید.
مالتیز اگه ببینه کاری که میکنه تشویقی به دنبال نداره دیگه دلیلی برای انجام و تکرار اون کار نمیبینه و کار بدش رو ترک میکنه.
برای تربیت مالتیز همیشه کمی تشویقی در اندازههای خیلی کوچک همراهتون باشه. مطلب راهنمای خرید تشویقی سگ رو بخونید تا بهترین خوراکی تشویقی رو برای مالتیزتون انتخاب کنید.
آموزشهای اولیه به مالیتز چه چیزهایی هستن؟
آموزشهای اولیه و مهمی که باید همون اول به سگ مالتیزتون یاد بدید عبارتند از:
بیا
بشین
ساکت
بمون
و راه رفتن با قلاده
مالتیزها باهوشن و دوست دارن شما رو راضی و خوشحال کنن؛ پس با کمی صبر و حوصله میتونید تمام این دستورات رو بهش یاد بدید. استفاده از کلیکر سگ میتونه در آموزش سگ مالتیز بهتون کمک کنه: هربار که کاری رو درست انجام داد کلیکر رو فشار بدید، بهش «آفرین» بگید و یه خوراکی خوشمزه بهش جایزه بدید. پیشنهاد میکنم مقاله آموزش نشستن به سگ هم مطالعه کنین.
چطور سگ مالتیزم رو تربیت کنم؟
مهمترین نکته در تربیت سگ مالتیز اینه که به جا و به موقع بهش آموزش بدید. از همون روز اولی که توله مالتیز خوشگل و بامزه وارد خونهتون میشه باید آموزش و تربیتش رو شروع کنید.
آموزش دستشویی به سگ مالتیز
یکی از اولین آموزشهایی که باید به توله سگ مالتیز یاد بدید آموزش دستشویی کردن در جای مشخصه.
آموزش دستشویی به سگ نیاز به زمان داره. اما برای مالتیز این زمان نسبتا بیشتره و بین ۱-۴ ماه طول میکشه تا مالتیزتون کامل این آموزش رو یاد بگیره. در این مدت لطفا صبور باشید و اگه خرابکاری کرد هیچ وقت تنبیه و دعواش نکنید.
توله مالتیز خیلی توانایی نگهداشتن ادرارشو نداره و تقریبا هر ۲ ساعت یک بار به دستشویی کردن نیاز داره.
به طور میانگین یه توله ۲ ماهه ۲ ساعت میتونه ادرارشو نگه داره، یه توله ۳ ماهه ۳ ساعت، توله ۴ ماهه ۴ ساعت و به همین ترتیب که توله بزرگتر میشه تحمل و توانایی نگهداشتن ادرارش بیشتر میشه و میتونه ساعات طولانیترین ادرارشو نگه داره.
توله مالتیز در مواقع زیر به دستشویی کردن نیاز داره:
صبحها بعد از بیدار شدن
حدودا ۲۰ دقیقه بعد از غذا خوردن
بعد از چرت روزانه
حدودا ۲۰ دقیقه قبل از خواب
قبل و بعد از هربار پیاده روی
پد آموزش ادرار رو در جای مشخص و ثابتی قرار بدید و هربار که حس کردید توله نیاز به دستشویی داره مالتیزتون رو اونجا ببرید و تشویقش کنید که ادرار کنه.
حتی دفعات اول پیشنهاد میکنیم هربار بعد از دستشویی کردن بهش خوراکی تشویقی بدید تا به دستشویی کردن در جای مشخص ترغیب بشه.
هربار که حس کردید مالتیزتون میخواد ادرار کنه محکم دست بزنید یا صدای بلند ایجاد کنید تا حواس مالتیز پرت بشه؛ بعد سریع اونو به محل دستشویی و روی پد ادرار ببرید.
البته انتظار نداشته باشید که مالتیز با یکبار آموزش همه چیز رو یاد بگیره و دیگه خرابکاری نکنه.
همونطور که گفتیم آموزش دستشویی بسته به شخصیت سگ ممکنه بین ۱ تا ۴ ماه طول بکشه و در این مدت ممکنه بارها مالتیزتون در جاهای مختلف خونه ادرار کنه؛ پس صبور و مهربان باشید و هیچ وقت سگتون رو به خاطر این کار تنبیه و دعوا نکنید.
نقش مهم پارک سگ در تربیت مالتیز
توصیه میکنیم در چند ماه اول که مالتیزتون هنوز کوچیکه و آموزشهاشو کامل یاد نگرفته اونو تو پارک سگ نگه دارید. اکثر آموزشها مثل بمون و آموزش پارس نکردن بی موقع رو میتونید به کمک پارک سگ زودتر به تولهتون یاد بدید.
بعضیها سگشون رو داخل باکش میذارن، اما ما این کار رو پیشنهاد نمیکنیم؛ چون باکس فضای کوچکی داره و ممکنه باعث استرس و اضطراب بیشتر مالتیز بشه. اما پارک سگ یه فضای نسبتا بزرگ و محصوره که هم سگتون به راحتی میتونه توش بخوابه و بازی کنه و هم شما کنترل بیشتر و بهتری روی رفتاراش دارید.
البته باید موندن توی پارک رو هم به سگتون آموزش بدید و با قرار دادن انواع اسباب بازی و تشویقی توله مالتیز رو به پارک عادت بدید تا سگتون دچار اضطراب و ترس نشه. حتی وقتی خونه هستید و حواستون به سگتون هست میتونید در پارک رو باز بذارید تا مالتیز حس بهتری داشته باشه.
چون مالتیز خیلی زود دچار اضطراب جدایی میشه پیشنهاد میکنیم پارکش رو جایی قرار بدید که بتونه شما و بقیه اعضای خانواده رو ببینه.
در مطلب «پارک سگ چیه و چرا برای تربیت سگ لازمه؟» آن در مورد انتخاب بهترین پارک سگ و کاربرد اون به طور مفصل صحبت کردیم.
چطور به مالتیزم یاد بدم انقدر پارس نکنه؟
مالتیزها اگه خوب تربیت نشن و شرایط خوبی نداشته باشن زیاد پارس میکنن. هرچند پارس کردن یه رفتار طبیعی و غریزی در سگهاست اما در این مورد با یه مشکل رفتاری مواجه هستیم و باید به دنبال راه حل باشیم.
مالتیزها به دلایل مختلفی ممکنه زیاد واق واق و سر و صدا کنن، مثلا:
اگه زیاد تنها بمونن و دچار اضطراب جدایی بشن
یا اگه خوب اجتماعی نشده باشن ممکنه با صدای زنگ در هم پارس کنن
بعضی مالتیزها به طور ذاتی بیشتر از مالتیزهای دیگه پارس میکنن؛ ولی اینو با قاطعیت بهتون میگیم که در اکثر موارد پارس کردن زیاد مالتیز به خاطر جلب توجه و اضطراب جداییشه.
مالتیزها جزء سگهای همدم (companion dog) هستن؛ یعنی از اول برای همنشینی و زندگی با آدما به وجود اومدن و به توجه و ارتباط با ما نیاز دارن.
این سگها اگه بهشون بیتوجهی بشه یا ساعات طولانی تنها بمونن دچار استرس شدیدی میشن و پارس کردن زیاد یکی از نشونههای این استرس و اضطرابه. پس حواستون بیشتر به مالتیزتون باشه.
حالا اگه موارد بالا رو رعایت کردید و میخواید عادتِ پارس کردن رو از سرش بندازید به روش زیر عمل کنید:
هربار که مالتیزتون شروع به پارس کردن کرد یه خوراکی تشویقیِ خوشمزه جلوی بینیش بگیرید.
مالتیز برای بو کردن خوراکی ساکت میشه، همین موقع با لحنی آروم بهش بگید «ساکت» و بعد بهش تشویقی بدید.
هیچ وقت موقعی که داره پارس میکنه بهش تشویقی ندید؛ چون با این کار عمل پارس کردنش رو دارید تایید میکنید!
این تمرین رو باید بارها تکرار کنید تا حتی بدون تشویقی هم با گفتن دستور «ساکت» مالتیزتون آروم بشه.
پیشنهاد میکنم مقاله پارس کردن سگ هم مطالعه کنین. ما توی این مقاله در مورد علتهای پارس سگها و توله سگها توضیح دادیم.
اجتماعی کردن سگ مالتیز
مالتیزها ذاتا مهربون و اجتماعی هستن و با همه رابطه خوبی برقرار میکنن؛ اما لازمه در تولگی به اندازه کافی اونا رو اجتماعی کنید. حالا اجتماعی کردن سگ یعنی چی؟ یعنی در هر موقعیتی اونو با آدمهای جدید، محیط جدید و سگها و حیوانات دیگه آشنا کنید تا در بزرگسالی یه سگ خوش رفتار و اجتماعی داشته باشید.
مخصوصا اینکه سگ مالتیز بزرگتر از جثهش رفتار میکنه و در رفتار با سگهای بزرگ ممکنه خیلی بیپروا و جسور باشه و خودش رو به خطر بندازه. پس باید رفتار دوستانه با بقیه سگها و حیوانات رو یاد بگیره.
در بسیاری از کشورها کلاسهای تربیت سگ وجود داره که میتونید توله رو اونجا ببرید تا با تولههای دیگه آشنا بشه و با هم بازی کنن. اما چون تو ایران چنین امکانی نیست اگه از اطرافیانتون کسی سگ داره اونا رو پیش هم ببرید تا بتونن از تولگی با هم بازی کنن و رفتار دوستانه با همدیگر رو یاد بگیرن.
اهمیت زمانبندی در غذا دادن به مالتیز
مالتیزها مستعد افت ناگهانی قند خون هستن و نباید مدت طولانی گرسنه بمونن. با این حال چون این نژاد مستعد چاقی و اضافه وزنه ما روش دسترسیِ آزاد به غذا (Free Feeding) رو اصلا توصیه نمیکنیم. در مطلب راهنمای انتخاب غذای سگ مالتیز در مورد بهترین رژیم غذایی برای مالتیز صحبت کردیم.
مالتیز باید یاد بگیره که سر یه زمان مشخص میتونه غذا بخوره و این یکی از بخشهای مهم تربیت سگ مالتیز محسوب میشه.
قبل از غذا خوردن به سگتون بگید: بشین! و بعد بهش اجازه غذا خوردن بدید.
چون بلافاصله بعد از این دستور بهش غذا میدید باعث میشه مالتیز در دستورات دیگه هم حرفتون رو سریعتر گوش کنه؛ چون میدونه که همیشه یه خوراکی خوشمزه منتظرشه.
بعد از اینکه مالتیز غذاشو خورد ظرف غذا و باقیمانده غذا رو بردارید. همیشه آب تازه و خنک در اختیار مالتیزتون قرار بدید.
مالتیز چقدر به فعالیت و پیاده روی نیاز داره؟
مالتیزها سگهایی بازیگوش و پرانرژی هستن که البته میتونن خودشون رو داخل خونه سرگرم کنن. با این حال، مثل همه سگها مالتیزها هم به پیاده روی و فعالیت نیاز دارن و حتی از بازیهایی مثل فِچ (برو بیار) و بای تاگ یا کشیدنی هم لذت میبرن.
مواقعی که خونه هستید و حواستون به مالتیز هست اونو از پارک بیرون بیارید تا بتونه راحتتر بازی کنه. همینطور سعی کنید حتما حداقل یک بار مالتیزتون رو برای پیاده روی و تخلیه انرژی بیرون ببرید.
نظر شما چیه؟
تا حالا تجربه نگهداری از مالتیز رو داشتید؟ به نظرتون نگهداری و تربیت این سگ زیبا و باهوش آسونه یا سخت؟ آیا سگ مالتیز رو به کسی که تا حالا سگ نداشته پیشنهاد میدید؟ لطفا برای ما کامنت بگذارید و نظر، تجربیات و سوالات خودتون رو در مورد تربیت مالتیز با ما در میون بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.